Stadhuis Den Haag, de muur en het commentaar

Fotoserie Stadhuis Den Haag van Saskia Hulspas (1987)

Het was in 1986 dat er in Den Haag een fors debat losbarstte over het voornemen om in het Spuikwartier, dat al decennia lang in verval was, het stadhuis en de centrale bibliotheek neer te zetten. Waar het debat aanvankelijk euforisch positief was, boog het langzaam naar een meer kritische kant. Was het hier wel zo’n zinnig project? Was hier sprake van een prestige project? Verdiende het geld daarvoor niet een beter bestemming? Meer en meer lieten ook de tegenstanders zich niet onbetuigd. Met graffiti en spreuken (overigens altijd zonder ondertekenaar) werd ondergetekende op niet mis te verstane wijze aangesproken.

Maar een debat heeft vele kanten. Zo kan iemand ook geraakt worden door de schoonheid van de graffiti, de spreuken in combinatie met de plekken in de stad. Voor Saskia Hulspas was het in ieder geval aanleiding om in juli 1987 op pad te gaan en een uitgebreide fotoreportage te maken. Van haar kreeg ik onderstaande unieke serie die behalve het overbrengen van het kritische geluid toch ook tot doel had in heftige tijden een hart onder de riem te steken. Immers ook protest kent haar eigen dynamiek. Zo was het protest “sloop de stadhuis plannen” aanleiding voor een voorstander om erachter het woordje “NIET!!!” te plaatsen. Nu bijna dertig jaar geleden en 20 jaar na de opening van het stadhuis is de discussie verstomd. De grote vraag die achterblijft is wanneer een protest nu eigenlijk conservatief dan wel progressief is?

In ieder geval geeft de fotoserie van Saskia Hulspas een authentieke aanvulling op de fototentoonstelling, die op 10 november 2015 ter gelegenheid van 20 jaar Stadhuis Den Haag, in de enige echte huiskamer van de stad Den Haag is geopend.

Fotoserie over Stadhuis Den Haag – Deel 1: Saskia Hulspas (juli 1987)
Fotoserie over Stadhuis Dn Haag- Deel 2: Sakia Hulspas (juli 1987)

Share and Enjoy !

Shares