Henk Hofland, de schrijver die als eerste de kwaliteit van Almere beschreef

Een mooie en bijzondere man is van ons heen gegaan. Henk Hofland mocht ik een aantal malen in mijn leven ontmoeten. Het was altijd weer een bijzondere en inspirerende ervaring.

Uniek was Henk Hofland in zijn tegendraadsheid. Hij was een van de eerste gerespecteerde schrijvers die Almere op zijn waarde wist te schatten. Al tijdens de opening in juni van 1994 van een tentoonstelling voor plannen voor Almere-Poort, kwam hij met een loflied op de nieuwe stad in de polder. Hij zou dat nog vaker herhalen en werd daarop vervolgens met enig dédain bekritiseerd.

Hoe dit discours was laat onderstaande tekst uit een recensie zien in Trouw van 25-05-199 over de publicatie ‘Magisch Flevoland’. zien.

“Volgt Hofland. Die in het boek als een echte Flevoliefhebber getypeerd wordt. En dan nog wel een die de polder in Nederlands perspectief zet. Toe maar. Hofland is een van de allerbeste journalisten van ons land. Maar in de Flevopolder raakt hij de weg kwijt. Neem nou het volgende: Eerst schrijft hij in volleerd reclameproza: ,,Urbaan Almere, een ongeschonden natuur, schone energie, dat alles hoort tot het nieuwste Nederlandse landschap. Het is niet rustiek, het heeft zich vèr verwijderd van de vaderlandse knusse geborgenheid’… Even later krijgen figuren die ook maar met één kritische vinger naar de stad durven te wijzen ervan langs: ,,Almere Haven lokt zijn nieuwe bewoners met nieuwe kleinschaligheid: de knusheid van grachten en de vernuftig geconstrueerde intimiteit van tuinen en smalle achterstraatjes. Dit geheel wekt in vakkringen kritiek en hoon: ‘nieuwe kneuterigheid’ en ’truttisme’.’ Om te vervolgen met de dooddoener dat hier dan niet stedenbouwkundig een sprong voorwaarts is gezet, maar dat de opzet, gezien het inwonertal, wel geslaagd is. Prachtig Ikeaproza, dat zeker, maar het effect is averechts. Als je nog geen vooroordeel tegen dat prachtige polderland had, zou je dat na het inzien van ‘Magisch Flevoland’ terstond krijgen.”

Nu in 2016 kunnen wij met een gerust hart constateren dat Henk Hofland het gelijk aan zijn zijde had. Almere mag hem daarvoor dankbaar zijn.

Adri Duivesteijn, oud-wethouder Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling (2006-2013)

http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/2734292/1999/05/29/Magisch-Flevoland-blijkt-vooral-schraal-polderland.dhtml

Herfstvacantie 2003 048

Henk Hofland in de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam – Foto: Adri Duivesteijn – 2004-10-13

Herfstvacantie 2003 023

Henk Hofland in de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam – Foto: Adri Duivesteijn – 2004-10-13

Share and Enjoy !

Shares