‘Bouw het zelf!’ in VPRO’s Tegenlicht op 18 november

Op 18 november 2013 besteedt VPRO’s Tegenlicht aandacht aan het feit dat zelfbouw steeds populairder wordt in Nederland. “Bouwen ‘vanuit de vraag’ zorgt ervoor dat het monopolie op smaak niet langer bij projectontwikkelaars en grootaannemers ligt. Zo krijgt elk huis weer een verhaal”, staat er op de website te lezen.

HK 2Naast onder andere stedenbouwer/architect Winy Maas, conceptontwikkelaar Jacqueline Tellinga en enkele zelfbouwers, ben ik geïnterviewd voor de uitzending. Mijn bijdrage baseerde ik – natuurlijk – op alle ervaringen die ik in mijn werkzame leven heb opgedaan, maar in het bijzonder op het essay ‘Stadsleven, nu van burgers’, die ik niet lang voor de opnames schreef. Kern ervan is dat wij in Nederland, naast de financiële en economische crisis, primair te maken hebben met een institutionele crisis, die voelbaar is in de ontwikkeling van onze steden. De mechanismen van de institutionele wereld zijn vastgelopen. De uitdaging is om te zoeken naar nieuwe werkvormen en partners, die het mogelijk maken om onze steden (weer) op een positieve manier vorm en inhoud te geven. Mijn overtuiging is dat de burger daarin één van de belangrijkste energiebronnen is, omdat hij of zij zowel creatief is als investeringscapaciteit vertegenwoordigt. Juist omdat de burger de grootste bondgenoot is van bestuurders en planners die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de stad, wordt het tijd dat deze coalitie wordt gesloten. Lees hier het volledige essay.

Tegenlicht wordt uitgezonden op 18 november om 21.00 uur op Nederland 2. Voor meer informatie, zie de website van Tegenlicht.

Share and Enjoy !

Shares